Flits webinar actualiteiten financiële sector: zorg dat je op de hoogte bent

Er zijn weer belangrijke ontwikkelingen in onze markt. Tijdens een flits webinar van een uur deelt Jurjen Oosterbaan de belangrijke ontwikkelingen met je. Heb je zelf vragen, stel deze dan voor, tijdens of na het webinar. Wij zijn altijd benieuwd welke onderwerpen er bij het intermediair spelen.

Naast een heldere samenvatting van de onderwerpen gaat Jurjen op praktische wijze in op wat alle ontwikkelingen voor de financieel adviseur betekenen. We nemen dit webinar trouwens ook op, dus kan je niet live meekijken? Geen zorgen, meld je alsnog aan en je ontvangt de terugkijklink. Zo mis je niks!

Welke onderwerpen gaan we bespreken?

Transparantie van provisie
Vanaf 1 juli 2024 geldt in Nederland een actieve transparantie van provisie bij particuliere schadeverzekeringen. Mede dankzij de AFM komen er steeds meer antwoorden op vragen als “wanneer is er sprake van een nieuwe verzekering”, “hoe ga je om met kortingen”, “ hoe leg je informatie vast”  “wat geldt voor “vrijgestelde bemiddelaars” en “collectieve mantelcontracten. Wij behandelen de uitwerking van deze regeling en behandelen een mogelijk stappenplan voor financieel advieskantoren.

Verkort Advies
Er is inmiddels duidelijkheid over de vraag hoe het proces er uit moet zien indien een financieel adviseur een aanvullend advies wil geven over de financiering van de verduurzaming van de eigen woning. In belangrijke mate blijft de in 2013 door de AFM uitgeven notitie Dienstverlening op Maat van kracht. Voor het verkort adviestraject in het kader van de verduurzaming is een helder stroomschema van kracht. In dit gedeelte komen  zowel de publiekrechtelijk als privaatrechtelijk eisen aan de orde.

Variabele Beloning medewerkers en Freelancers
Bij het werken met free lancers is het noodzakelijk goed te bewaken of de systematiek van belonen voldoet aan de eisen die de Wft stelt. Is de voorgeschreven wijze van beloning voor de opdrachtgever niet acceptabel dan kunnen andere samenwerkingsvormen mogelijk een optie zijn.

Nieuw is dat er vanuit de politiek een sterke druk is om het aantal schijnzelfstandigen sterk terug te dringen.  Vanaf 1 januari 2025 zal naar verwachting de Belastingdienst weer gaan handhaven. Bij schijnzelfstandigen presenteert iemand zich als zelfstandige terwijl ze in de praktijk vaak hetzelfde werken als werknemers. Kwalificeert de Belastingdienst een freelancer bij een kantoor als schijnzelfstandige, dan kan dit leiden tot naheffing van loonbelasting en sociale premies, terwijl de opdrachtgever/werkgever ook te maken kan krijgen met arbeidsrechtelijke gevolgen.

Loondienst wordt gekenmerkt door drie elementen te weten: (1) werkgeversgezag, (2) de verplichting tot het leveren van (persoonlijke) arbeid en (3) beloning. Kijken wij naar de eisen van de Wft dan is het lastig om een freelanceconstructie te zien waar deze elementen niet aanwezig zijn. Bureau DFO adviseert kantoren die nu nog gebruik maken van freelancers om kritisch te kijken naar de wijze waarop de samenwerking met deze freelancers is vastgelegd.

Zijn er geen dagen ingepland maar ben je wel geïnteresseerd in deelname?  Laat ons dit dan weten door een mail te sturen naar opleidingen@dfobv.nl.

 

 

Jurjen Oosterbaan-Martinius

Heb je vragen over onze opleidingen of lukt aanmelden niet?
Wij helpen je graag verder!

Neem contact op met onze afdeling Opleidingen.
Wij zijn bereikbaar op 033-258 04 60 of per mail via opleidingen@dfobv.nl